24.2.10

So this is (haha backdated post ya) my first day of work after 10 whole days of lazing around and waking up late. Yang paling seronok adalah aku urm period last week, so memang sangat lepak. Hahaha. Siot je rasa. Hari ni juga ada company’s annual CNY lunch at the usual place. Free lunch, sapa tak nak pegi? Memang mengada.

Zufri’s parents are still here in KL. Not really sure when they’re going back. Not really a problem anyway, they are welcomed to stay as long as they want.

Anyway in my last post I said Emma’s getting spoilt, kan? Mari aku cerita contoh-contohnya.

1) If something she’s carrying drops, walaupun jatuh betul-betul kat kaki dia, dan walaupun aku 10 kaki daripada dia, dia akan tunjuk kat barang tu, tengok aku dan kata amek, amek.

2) When we go out and she demands to be carried but I refuse (because most of the time she’ll just scream to be put down), she’ll kiss the floor. Usually I go pick her up because she’s obstructing people. But when the coast is clear, I just leave her there, cium tak cium, and wait for her at a distance. Sometimes she walks back to me, most of the time Zufri picks her up. Itulah masalahnya kot, bila one parent cuba mendisiplin, the other parent coddles her. She’s gonna grow up thinking takpe, mummy tak kasi bapak ada. Not good, huh?

3) If she wants to go somewhere, she’ll grab my hand and say jom jom sambil tangan satu lagi buat gesture mengajak. If I try to pull her to another place, she’ll kiss the floor.

4) If she wants something I don’t give her, she’ll kiss the floor.

5) Bla bla bla, she’ll kiss the floor.

Get the picture? I don’t really care about the staring, and believe me I’ve had my share of stares, its just that sometimes I’m in a rush and I don’t have time to layan her tantrums. She’s not even two years old, and people keep talking about the terrible twos!

I keep telling myself that she’s growing up to be an individual with her own wants, and that this is just a phase. It keeps me sane. My weapon of choice is menjentik telinga. Hahaha. A little reminder here and there is OK to me.

But I once read, and was reminded by Papa lately, that from birth to 7 years old, nurture and care for your child. 7 to what eh, 14 ka, discipline her. 14 to 21 be her friend and at 21 give her wings to fly, set her free. Jadi mungkin sekarang tak perlu terlalu mendisiplin, tapi at the same time, jangan terlalu manjakan Almas.

Entahla dek non, being a parent doesn’t come with a set of manuals. You can do all the research you want, you can listen to as many parents as you want, but it all comes down to what you believe is best for you and your child(ren). Ikutlah kata hati anda. Chewah. Macam dah ada anak 5 pulak nak bagi nasihat keibu bapaan.

8 comments:

HaNiE said...

ok, now i got it, emma loves the floor, right? hehehe

nway, for me la, memang mencabar jadi parents ni, masa diorang baby senang, diorang nangis bagi susu diam la tapi skarang ni macam2 perangai dah kluar, iskandar pun dah pandai show his tantrums, bila tak kena sket mula la nak menghempas badan ke lantai, macamla badan tu buat dari besi..

and yes, mak bapak kena sama2 nak displinkan anak, selalunya kalau aku marah beria pastu abah dia boleh pulak datang pujuk2 so kat mata anak, aku la orang jahat/raksaksa, abah dia jadi otromen, tak sesuai sungguh..

aku try juga nk guna psycology tapi sometimes tak tahan sangat dah, tu yang mula naik tangan and mulut start membebel2, ishhhh..

panjangnya komen, sori makcik

Syahirah Baker said...

Boes, Ryan pon same ok! In his case, not just the abah, but also the Grandma + Granpa yg selalu give way to him. The worst part, aku yang kena marah lepas tu with my parents. huhu. Sedey mak!

dbalkis said...

hahahaha..lawak la korang ni..for emma, auntie tak saba nak tgk emma cium lantai..

Dhani pulak suke jerit..macam sedap sangat suara die tu..lately pun my entry banyak cite psl perangai die..mak aku kate sama mcm papa ko kata intan..kecik2 ni jangan marah sangat..nanti die takut ngan ko ngn orang lain die tak takut esp those papas yang sangat protective dan baik hati..

Inty Winty said...

Mar - Tu ah, dulu bising je sumbat. Skang kalau sumbat mulalah no no no.

Boes - Wah, sudah pandai komen skarang! Kakaka kecik kecik kau kena marah, besar besar kena marah lagi pasal anak. Sabo je la.

Dayang - Tapi tak disiplin kang naik lemak plak. Argh gila dilema.

peachy said...

Whoopsieee! Sorry le if u tensen wa pick up Emma from the floor. Lain kali, Aunt Peachy will let Emma be kay..

Rose said...

ha ha ha...aku teringin nak tgk emma cium lantai...tak pe tak pe...sabar itu penting..:)..nanti masuk 2 thn bli rotan...rotan nabil dh nak hancur buat rotan kerusi meja...sekarang klau nabil buat hal kat luar,warning dlu tp blk rumah mmg kene rotan tangan (tak sakit ponn,buat syarat jerr)....

R-B-I said...

Hahahaha saya nak ckp saya suka awak mcm anak 5 nak bg syarahan keibubapaan. Kikiki. Yang no.2 itu sgtlah setuju,nenek slalu menangkan yam even yam buat salah,pasal pukul aku blasah jek tangan n kaki dia,tp serius takkan jentik telinga-mak aku kata tak baik nanti anak jadi babil tak dgr ckp. Tapi itu ckp mak aku la kan. Aku slalu warning MJ n dia akan patuh bila kene warning-tapi aku rasa mcm salah lak selalu sgt ugut dia.

dbalkis said...

My Dear,

I awarded you with Beautiful Blogger Award.. Check it out ya..