31.1.09

Updates on Emma





Emma turned 6 months old last Sunday! Yay! Happy erm half-a-birthday! Heh heh. So here are some updates.

Golek-golek.
Emma golek-golek tunggang terbalik rasanya at 5 months. Lewat la sikit, but really, biarlah dia hehe. Boleh nurse kat klinik kerajaan tu komen anak aku golek lambat? Macam nak sepuk je. "oh lambat ye, takpe, kita bagi dia sampai umur 5 bulan". Eleh, kalau tak kau nak buat apa beb?

Senyum & ketawa.
Senyum ni aku rasa masa 3 bulan gitu kot. Tak ingat le. Heheh. Gelak pulak masa perjalanan balik JB rasanya in December, so I guess at 4 months. Haha serius terhibur dengar (& tengok) dia gelak. Sekarang kalau dia gelak lebih je pasti sedu. Especially bila Zufri speaking dengan dia. Haha. Zufri selalu berlakon macam dia ni Steve Irwin & Emma tu Bindi. Kesian Emma. Kecik-kecik dah kena train jadi pelakon. Kuikuikui.

Merangkak.
As of today, still nothing. She's gotten into position, and her legs have moved forward. But no co-ordination between hands and legs, so she always ends up on her face. Penat aku merangkak satu rumah, dia buat tak tau je tengok aku. Oh, dia juga tak mengesot-ngesot ke depan mahupun ke belakang. Cuma berguling-guling dari setempat ke setempat.

Solid Food.
Started her on solid folid last Sunday. She's taking well to eating solids. One extra thing to do every morning apart from expressing milk is cooking her porridge. Pediatrician kat Sg. Petani tu suruh bagi moi je. Kuikuikui. Bubur nasi OK.

Speech.
Cheh. Mana boleh cakap lagi. But makes the cutest sounds. Hahaha. Says "nananana", "mamamama" and occasionally "papapapa". Nope, no Mummy yet. Thank God no Bapak or Opah (her babysitter), either.

Sleep.
Used to sleep pretty soundly, waking up at (only) 4 am for feeding. Now she gets disturbed more easily, thus making her feed more frequently at night.

Susu.
I've been supplying Opah with 3 bottles of 5 oz & 1 bottle 3/4 oz EBM daily. Alhamdulillah, I still have enough milk for Emma. Tapi cukup-cukup je. Takde stok pun dalam fridge. Kalau tiba-tiba dia ada growth spurt habis aku.

Overall, saya rasa Emma adalah seorang bayi yang senang dijaga. Alhamdulillah. She never fails to brighten my day, no matter how crummy my day was. I love my baby with all my heart. And I know she loves me too. Hehe. Perasaan pulak.

p/s: Tak tau kenapa tak keluar gambar tapi dia punya coding aje (tak tahu apa exact term dia) pasal tu gambar sume kat atas. Arrangement tak tepat.

p/s 2 : eh kalau buat edit draft, dia keluar tarikh yang kita buat draft tu ke? hehehe. Lari le post gua macam ni!

4 comments:

peachy said...

I think she's looking more and more like Zufri.
Dah start training jadi pelakon? kuikuikui

kuizikel said...

betul la k.peachy..ingat sy sorang jek perasan... gambo no 3 tu sy nampak wajah zufri di situ...heheheheh...

Inty Winty said...

hah? biar bonar korang ni? saja je la tu

pojan said...

betul a.. tipu dosa tau