27.1.12

Of Walking And Breastfeeding

Minggu lepas ada kenduri di rumah sepupu Zuf. Sedang aku duduk di lantai bersantai mendukung Aisha, datang seorang anak buah jauh Zuf, juga mendukung adiknya yang aku kira agak muda iaitu agak-agak 2 years old
ABZ : Umur dia berapa tahun kak?
AKU : Baru masuk 5 bulan.
ABZ : Dia dah boleh cakap dah?
AKU : (Kau dah kenapa budak 5 bulan dah boleh bercakap?!) Err.. tak boleh lagi lah.
ABZ : Mukhriz (adiknya itu) jalan cepat, cakap lambat. Orang kata jalan cepat, cakap lambat.
AKU : (Eh ada aku tanya?) Oh ye ke.. bila dia start jalan?
ABZ : Tujuh bulan dah jalan!
AKU : (Hek eleh budak darjah satu ni. Jalan meniti kot. Hebat betul adik ko?! Sentap ni!!)
Heh? (Terus pandang tempat lain)
Aku skeptik dengan ayat itu kerana Emma dahlah jalan lambat, cakap lagilah lambat. Don't think there is such a thing, or is a scientically proven thing. Skeptik tahu tak, skeptik!
OK sekarang Aisha's updates.
Sedang menonton televisyen. Sangat khusyuk.
Hmm.. biasa saja. Kadang-kadang dia berpusing-pusing. She also gets up on all fours and rocks herself. Tang tido tu memang dahsyat repositioning dia. Biasa dia tidur jam 8, dan bangun balik menyusu jam 4. (Biasa menyusu sambil baring, bila aku nak tidur aku angkat dia masuk babycot. Jam 4 menyusu aku angkat atas katil). So far so good.
Menyusu pulak Alhamdulillah masih menyusu badan. Stok susu dalam fridge pun OKlah, not bad at all. Time Emma dulu memang kais pagi makan pagi, Aisha ni ada lagi stok so pumping schedule tak begitu rigid. The other day after a meeting that went on and on, I double pumped while driving back to the office. Freestyle FTW! Kadang-kadang sesi mengepam dibuat sambil menggosok baju, mengemas beg, mencuci botol, menaip di pejabat ewah. Cumanya masa mengepam kat meja office tu, janganlah menyuruh aku bangun kerana walaupun ia boleh dilakukan, aku akan kelihatan seperti seorang wanita with super boobies.
Emma breastfeeding her baby, also named Aisha Zoeya sheesh.
Saiz badan, hehehe, is average. Not as Sin Chan as Emma. Much slimmer. And lighter. And dare I say shorter. Sigh.
So far, Emma has been nothing but a good and loving sister. Dia bangun pagi kalau Aisha dah bangun lepak dengan aku kat depan, dia menangis cari Aisha. Kalau Aisha terjaga dari tidur, dia dodoikan Aisha. Of course Aisha never falls back asleep, but at least she keeps her entertained. Kalau Aisha tarik rambut Emma (which she always does), aku marah Aisha, aku kena marah balik dengan Emma.
A photo I uploaded on facebook the other day.
Love.
Seems like Emma and I are the ones who have to fight for Aisha's affection. Bukan Aisha dan Emma yang fight for mine.

8 comments:

dbalkis said...

sgt best dengar cite kakak emma pandai jaga adik. Dh freestyle gak eh?? samalah keje aku mengepam sambil drive kdg2 aku pk klau accident ke hapa sure kelam kabut nk kuar keta. let say polis tahan ke hapa sure kantoi aktvt extreme dlm keta tu kan??

R-B-I said...

Hihihi suka gambar korang yg last tu, sgt mummylicious giteeewwwww *iewwwwww*
Btw mmg takleh nk dgr la perbandingan yg dibuat oleh sesiapa saja ttg anak2. Even skang yusuf tu perkembangan dia adalah excellent, aku still gak nk bengang2 kalau ada comparison yg diberikan. Ieeeeiiiiiiii sgt rsnya. Aku sdg berfikir zoey ini spt siapa mukanya.

ummi mien said...

pipi emma still cam dulu. perghh...seronpknya dpt pki freestyle.nyesal angkat swing arituh.

Inty Winty said...

Dayang : adalah freestyle kak peachy muahaha. aku dok perasan macam budak toll merenung super boobies ku!!

ujie : iyalah, sedangkan seibu sebapa juga berbeza, inikan pula lain ibu lain bapa.

Mien : sila menyesal. hahaha. I buat lawak je. tapi serious freestyle is pretty cool.

rawsktar said...

perasan angelina jolie kendong anak lettewww. hahah.

nanti ajar aku k. hahaha

Baby Shaq said...

Dengan budak 7 tahun pun nak sentap. Sheesh.

Baby Shaq said...

And btw, you sangkut the freestyle on your boobies ke? How do you do it? And is the suction as good?

Inty Winty said...

Tak Anies, hotter than Miss Jolie.

Kak Peachy : Sentap is sentap, irregardless of age. Dan haah sangkut je dalam bra, then tutup flap bra tu. Sama je kot suction dia. Can get more in fact because no rush and can pump longer.