20.8.08

My last post on giving birth

Sigh. As if FOUR nights in the hospital wasn't enough, I had to stay another THREE days last week because Emma had jaundice. Alhamdulillah everything's fine now and we're back home.
OK. So a friend of mine came visiting last weekend and get this. I was chastised by her MOTHER, commenting that "kalau duduk depan PC lama2 time pantang takut meroyan". Hmm? Meroyan is, of course, postpartum depression so I seriously do not know how spending some time on line every week will make me depressed. No offence eh Min, cuma aku perlu menyuarakan kemusykilan di minda aku.
Truth be told, I had a mild case of depression after giving birth, but that was on my 3rd day being a Mummy. Looooong time before I started surfing the web. I suddenly felt weighed down, like Emma was draining all my energy. And worrying about my stitches, and feeling uncomfortable because of the heat and all the sweating. So I just laid down and cried. For a good half an hour. Hohoho. But then everything went back to normal. I said it was mild.
Hahaha today I heard my mother in law gossiping with my next door neighbour. Dia kata dalam pantang takleh kena hujan. Then dia tanya, kuat ke meneran? D-uhh memanglah kuat meneran kan, kalau tak canne anak nak keluar tak? Tapi ibu mertuaku dengan pantasnya menjawab, tak depa kena tarik dia kluaq pasai dia takdak tenaga nak teran. Kesian.
Huh?
Ibu mertua aku ni kan, suka macam tu tau. I just shook my head in disbelief (as I tend to do a lot around her) and went back inside. Dia suka cakap macam aku ni takde tenaga lah, lemah lah, kesian lah mak dah takde, kesianlah tak reti salin pampers anak, tak reti mandikan anak. What she doesn't understand is that for everything that I do not do, is the opportunity for her to do. Mengerti enggak? And where did she get the story that I had a forceps delivery? I pushed Emma out all by myself. I had all the energy.
Oh aku tak cerita, aku amek epidural hehe. Taulah, kena induce. Tiba-tiba jek contractions dah 2 minit sekali. Tak sempat nak buat persediaan, hehe. Mungkin jika aku dikurniakan anak buat kali kedua, aku tak naklah epidural. Serious tak tau bila nak teran. Tu yang lima kali teran baru keluar tu. Siap bidan tu warning kalau dah 20 minit teran tak keluar jugak, saya panggil doktor masuk dan suami puan kena keluar. Hahaha siot je. Terus keluar si Emma tu. Siap aku teran keluar uri sekali hempap anak aku. Kihkihkih.
Kaitannya cerita aku ni. Ok, ok. I promise this shall be my last entry on giving birth. Lepas ni aku cerita pasal erm whatever else I can think of.

4 comments:

Si Anies said...

haha.aku belum penah jumpa ibu mertuamu.lor..lu tak bgtau gua pun emily masuk sepital?shit.now i feel guilty.hehe.i promise i will buy her sthg.

peachy said...

ler..wa tatau pon almas masuk hospital? sorryle..ive been busy..next week wa dtg visit yer...

ummi mien said...

uiks..aku rs bersalah plak. hehe..aku rs x leh duk dpn pc sbbnya kita kn baru bersalin. tenaga tu belum pulih sepenuhnya. so bila duk dpn pc tu kn bole wat belakang jadi lenguh. dh tentu penat kn?bila penat kot2 baby meragam ke kita jd tensi so tu kot bole meroyan. dpt tak kaitannya?hehe..ni aku wat hipotesis sendri lps mak aku tegur.aku rasa kn mak mertua ko tu ok gak. sbnrnya dia sayang kt ko. tgk dia beria nk cari tukang urut. seronok tau kena urut. masa pantang ni le nk berlagak cam puteri.hehe..n kalu mak mertua ko cite merapu2 kt jiran tu, may be dia nk bercerita je kot. phm2 je la org tua. n aku rs menjaga org pantang ni pon penat gak sebenarnya.jd kena ada give n take gak la.

Anonymous said...

viagra 6 free samples how does viagra work cialis vs viagra legal viagra viagra cheap buy online viagra logo viagra in the water uk alternative viagra generic viagra online homemade viagra what is generic viagra what is viagra how to buy viagra how to buy viagra