4.10.10

Gardening

Last weekend was spent gardening. I know, two whole days of gardening, how huge is my lawn? Jawapannya, kecil saja, not more than 10m². Seriously, that is small. Tanah sejemput depan rumahku itu mengambil masa 2 hari untuk dikemaskini. I’ve been bugging Zufri for months to tidy the lawn, buy some potted plants and maybe grow some carpet grass or whatever. On Saturday he suddenly relented.

I think Emma had the most fun playing with the soil. Not sand, but more to clay. She had her own ‘claw’ to rake the earth. She helped carry the loose earth into the pail. She ‘helped’ scatter them back again. All these sans shoes! Because we didn’t have ours on. But she’s due for her ubat cacing soon, so I’m not so worried, hehe.

Zufri picked up a squiggly worm and gave it to Emma. Hahaha. Emma memang a girly girl kot, dia lari sembunyi belakang aku sambil menjerit (kegembiraan + a bit ketakutan) dengan suara yang sangat high pitched eee eee cicak cicak. Kekekeke. Bukan cicak la sayang, cacing. Ooohhh cacim. Dia semua benda yang habis dengan ng jadi m. Harus pegang jadik pegam dan baring dan baling jadi balim.

After that she had a good scrub and came out of the shower smelling fresh and clean. Hehe.

So what we did:
1) Tanam rumput dari benih rumput.
Mula-mula nak beli rumput yang dah siap, buat spot turfing, tapi 1 square foot sudah RM5. Mau dekat RM300 campur baja dan top soil. No way jose.
2) Tanam beberapa jenis sayuran yang kerap dimakan seperti
a) Cili merah
b) Bendi
c) Kacang botol (aku ingat Zufri suka makan, rupanya tidak)
d) Carrot
e) Broccoli (Zufri tak yakin ia akan tumbuh)
3) Buat sangkar untuk tanaman-tanaman itu, dan diletakkan lampu solar berhampiran untuk menerangi tanaman tersebut.

Now, its time to reap what we sow!

4 comments:

dbalkis said...

wah wah..harus melawat ni ladang kamu..bile nak harvest bagi tau eh..:-)

Rose said...

Macam menarik jerrr...letak la gambar kebun mini ko tue....

HaNiE said...

hehe tetibe aku rase cam farmville plak, lama tak main... oklah, umah ada tanah, aku ni tanam pokok dalam pasu pon mati, sedeh T_T

ANZ said...

my daughter's name emma jugak :)
tapi dia terbalik pulak.. -m jadi -ng.
contoh: bam bam (tido) jadi bang bang