30.9.10

Drama Hari Raya

Hoo boy! Drama, drama, drama! That’s what this year’s raya is all about! Pembuka cerita yang over dan berbaur gossip, dan sememangnya benar!

Mula-mula sekali adalah baju raya. Pickups were made in Selayang (jauh tu!) and Hillpark (not as far, tapi kena park jauh tu!) and a drop off was made at Ujie’s place. Di Selayang harus menunggu hampir 2 jam untuk baju Zufri siap, dan pickup di buat di Hillpark kerana kedai di Pudu lambat bukak. Tapi at least baju aku kelihatan cantik (me thinks).

Kasihan si Anies yang berumah di Hillpark. Sudahlah hari Ahad masa ambil baju aku, baju dia belum siap! Bahawasanya baju Anies disangkanya akan diambil di bulan Oktober. What the hell? Raya Deepavalikah sangkanya? Katanya siap hari Isnin. Call call kata belum siap. Kemudian tangguh Selasa. Call call kata belum siap. Akhirnya Anies frust meminta Encik tunang ambilkan Rabu pagi (rabu nak balik kampung dah ni).

Pakai pakai katanya tak cantik. Aku rasa begitu bersalahm but not as guilty as Kak Peachy because it was her recommendation. Kuikuikui. Agak musykil kerana my baju was nice, Kak Peachy’s was nice as well. So maybe Anies punya wasn’t so nice because it was a rushed job. Dia sangat frust dan hendak mengambil semula baju nikah (!) dari Wendy dan meminta Eusopth membuatkan (tapi sangat mahal!).

OK itu satu drama.

Drama kedua berlaku pada malam raya, tapi hal keluarga so tak boleh cerita damn it.

Drama ketiga berlaku pada pagi raya pertama. Jeng jeng jeng. We never know why, even after the most detailed preparation and meticulous planning, pagi raya will always be a blur of chaos. Dari mak mak nak mandikan babies, nak siapkan meja untuk makan besar, ke mak mak nak siapkan daddies, mak mak nak siapkan mommies, nak bergambaran gembirun, children screaming, makeup cair pasal berpeluh dan harus touch up. Waduh. Walaupun malam sebelum tu kami dah cuci pinggan, lap. Si Pipi siap nak lay the table the night before, supaya esoknya Cuma senduk kuah aje. Pergh. Pipi was efficient this year by the way. Kikiki.

Oh itu bukan dramanya. Itu cuma cerita biasa di pagi raya. Kami ke Singapura menaiki 2 kereta. Papa, auntie Rani & Pipi in one car, the rest of us in the other car. Kak Yen sefamili for course (bukan typo, deliberate.) tak ikut pasal dia pantang dan baby had no passport.

Adalah super jam, it took us about what an hour kot to get to CIQ (Johor side). Papa dah kelam kabut bising-bising pasal kan hari Jumaat, nak semayang Jumaat. Sampai sampai turn Zufri punya passport di cek, the officer kata Encik Zufri, you ada kes ke? Waduh waduh. Semua orang agak kaget. Kes? Kes apakah? Zufri sangkakan kes saman trafik tak berbayar. Officer bertanya ada buat loan kah? Then it dawned on us. Loan PTPTN kah rupanya. Chehhhhhh.

Officer tu berkeras tak bagi Zufri lepas. Undang-undang lah, dah dalam system lah, bla bla bla. Zufri pergi office immigration, dia Tanya berapa orang nak balik? Satu kereta kah satu orang? Sebagai isteri mithali, aku baliklah dengan suami. Dok pikiaq la time tu, Emma dengan tidurnya, aku dengan high heels lagi, Zufri bersampin songkok segala, and walk the walk of shame. Chewah. So dia pi balik office nak mintak passport, rupa-rupanya aku dan Emma harus ikut sama. Zufri kata alamak anak saya tidur la encik. Encik itu yang sedang makan lemang dan rending terus berasa kasihan dan selepas berbincang-bincang dia kata tak apalah encik, pergilah ke singapura. If anyone asks, say that the system’s jammed up here. Hahaha. Thank you kind sir. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. (Turns out there’s a shuttle bus to send us walk of shamers maybe to the bus station).

Maka itulah dia drama hari raya tahun ini.

Tahun ini the cooking was done early. Biasanya mencecah midnite, ketupat tak kering lagi. This year aku dan Pipi handled all the cooking. Rendang, lodeh (ini Pipi masak sorang), ayam masak merah (ini mak masak sorang ya), sambal udang, butter prawn for the kids dan ketupat pulut kegemaran kami sekeluarga. Adalah bahawasanya rendang itu dimasak di atas dapur arang yang sudah ancient dan mujurlah rendang dah siap pabila dindingnya runtuh. Mujur juga tiada anak-anak kecil di sekeliling ketika insiden itu.

Duit raya Emma tahun ni sedikit kurengs dari last year. Orang Singapura sekarang memberi kami wang Ringgit instead of Singapore Dollars darn it. Tak dapat Emma belanja kami ke Universal Studios.

Macam siot je tak cerita pengalaman raya kat SP plak. Takde benda nak cerita la, dia macam hari-hari biasa je pasal semua orang macam konsentrasi pada wedding sepupu Zufri instead of berhari raya. Emma pulak recovering from demam. Tengah-tengah malam bangun nak air la, nak susu botol la. Ada satu hari tu tengah malam ni susu habis dah ni, malas nak pegi 7E in the middle of the night. Aku kata kat Emma susu botol dah habislah, meh susu mummy. Cis. Di rejectnya aku! Nak susu botol nak susu botol. Oh sadisnya. Zufri pun turun bancuh whatever susu he could find. Turns out adalah susu Everyday. Emma pun minum dengan lahapnya dan tertidur dengan lena. Shukran.

Dan hari ni masuk kerja last monday dengan perasaan relaxed and well rested. I was actually looking forward to coming to work. Woot!

Sorry post tiada gambar. Update di office.

2 comments:

rawsktar said...

wahhh takutnye kena tahan kat imegresen dan disuruh pulang. sobs.

takpe nasib baik lepas.

takpela baju aku tu. aku dh bagi anak buah aku (and dia kutuk jugak sbb dia kata tak kemas). maybe sbb rush. aku yakinnn!

last2 aku buat kt tailor mak bakal suami. hahahahahaha. nanti aku rebiu.

dbalkis said...

perghh..sungguh panjang tapi menarik punya cite raya. kes imigresen tahan coz ada loan tak clear ni sering dah aku dengar..anyway still masih ada orang yang berhati mulia..ahamdulillah..

tere ko masak ye..aku dok jadi assistant tukang tengok je kat umh mil aku..sume die masak sorang.kesian pun ada tapi what to do. dhani x kasik aku wat keje kan?hehe..